Skip to main content

خانه شریفی ها، بنایی مدرن با ته مایه ای سنتی

خانه شریفی ها، بنایی مدرن با ته مایه ای سنتی
یکی از آثار مهم معاصر ما در زمینه معماری

یکی از آثار مهم معاصر ما در زمینه معماری، خانه شریفی ها با طراحی مدرن اما ته مایه ای سنتی و برگرفته از معماری ایران قدیم.از دیدن عکس ها لذت ببرید

خانه چرخان شریفی ها در منطقه ۳ تهران، یکی از قدیمی‌ترین مناطق شهر با پیشینه‌ای تاریخی (دروس)، طراحی شده است.

 

با وجود محدود بودن بر این ساختمان و عمق زیاد آن،دو محوری بودن نما توسط باز و بسته شدنش مانند خانه های قدیمی خصوصیاتی چون «زمستان نشین» و «تابستان نشین» را ارائه می دهد؛ در تابستان دارای حجمی باز، شفاف و تراس های عمیق و بزرگ است و در زمستان های تهران، حجمی بسته، بدون تراس و با حداقل بازشو طراحی شده است.

 

به نشانه ارادت به معماری و عمارت های قدیمی ایران پروژه،خانه شریفی ها نام گرفت و در جشنواره معماری جهان در بخش طراحی خانه نامزد دریافت جایزه شد.

 

sharifi ha house rotating rooms

 

معمار پروژه علیرضا تغابنی، معمار خوش اقبالی است که در این دوران ضد معمار و ضد معماری مشتری پیدا می کند که حاضر به سرمایه گذاری روی معماری باشد و در عین حال معماری را ابزار جلوه‌گری سرمایه‌اش نداند. با وجود هزینه ساخت قابل توجه آن، خانه شریفی‌ها را نمی‌توان نماینده معماری اشرافی دانست، چرا که معماری این بنا چه در داخل و چه در خارج چندان خودنمایی نمی‌کند و فضاسازی را ارجح بر نماسازی دانسته است.

 

خانه شریفی‌ها اگرچه آشکارا رنگ مدرنیسم دارد، اما تفاوت هایی نیز با سبک و سیاق مدرن دارد. با نگاهی به مقطع و خواستگاه ایده چرخش و توضیحات معمار باید خانه شریفی‌ها را ایرانی‌ترین کار تغابنی دانست.

 

انعطاف پذیری و عدم قطعیت را می توان مشخصه اصلی این پروژه برشمرد. با حرکت اتاق‌های چرخان، کیفیت فضاهای داخلی و فرم بیرونی بطور مداوم تغییر کرده و به باز و بسته شدن – درونگرا و برونگرا شدن – پروژه می‌انجامد. این تغییرات درفصول مختلف یا در سناریوهای عملکردی می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.

 

Sharifi ha house amazing design in yehran iran

 

Sharifi Ha House iran hallway

 

Sharifi ha House iran tehran dining room

 

 

 

استخراج ایده اقلیمی خانه‌های سنتی و تبدیل آن به چرخش‌های نما جهت باز و بسته شدن نیز به خوبی کار می‌کند و عملی است. اما باید این نکته را در نظر داشت که در خانه‌های سنتی، تطابق اقلیمی به سبب تغییر موقعیت نسبت به خورشید صورت می‌گیرد. به‌عنوان مثال در زمستان با نورگیری از جنوب گرمای بیشتر و بالعکس، در تابستان با نورگیری از شمال سایه بیشتر انتخاب می‌شود.

 

هنگام بسته شدن نما در خانه شریفی‌ها نورگیری تقریبا به نورگیر سقفی محدود می‌شود. یعنی خانه شریفی‌ها برای همراهی اقلیمی زمستان و تابستان (خصوصیت ویژه خانه ایرانی) در عوض روش سنتی (تغییر جهت نورگیری) از روش تغییر اندازه‌ی نورگیری استفاده می‌کند.

 

 

 

Sharifi ha House iran tehran living room

 

Sharifi ha house iran tehran living room 2

 

Sharifi ha House iran tehran second floor

 

 

 

خانه شریفی‌ها در ۷ طبقه طراحی شده است. طبقات زیرزمین به فعالیت‌های ورزشی و تفریحی، طبقه همکف به پارکینگ‌ها و واحد سرایداری، طبقات اول و دوم به عملکردهای عمومی خانواده و در نهایت طبقات سوم و چهارم به اتاق‌های خواب اختصاص داده شده‌اند.

 

فضاهای جمعی در خانه شریفی ها توفیق سایر قسمت‌ها را ندارد. منظور از فضاهای جمعی متفاوت از فضاهای عمومی است. فضاهای عمومی این خانه یعنی پارکینگ، تالار ورزش و استخر که در عین استقلال از یکپارچگی و جانمایی بسیار مناسبی برخوردار هستند. پلکان پل مانندی که در پارکینگ طراحی شده به نوعی اعلام کننده رسمی شروع خانه از طبقه اول است.

 

 

 

sharifi ha house basemen pool sport complex

 

sharifi ha house iran pool mirror

 

sharifi ha house iran tehran

 

Sharifi Ha House pool iran

 

sharifi ha house iran sport complex

 

 

 

در مکان ساخت خانه شریفی ها از حد مجاز سه متر عقب نشینی شده است. این عقب نشینی به منظور قرار دادن آبنمایی شیشه ای است تا بتوان برای دو طبقه ورزشی و استخر واقع در زیرزمین، نورگیری شود. فضاهای ورزشی در مقطع بین دو حوضچه قرار گرفته اند که تلالو آنها توسط مجسمه های آیینه ای منعکس می شود.

 

 

 

sharifi ha house yard

 

 

 

نحوه ساخت سیستم چرخش این پروژه تکنیک پیچیده‌ای ندارد. این تکنولوژی هم اکنون در سن‌های گردان تئاترها و نمایشگاه‌های اتومبیل کاربرد دارد.

 

روزنامه دیلی میل تصاویر خانه شریفی ها با متن زیر به چاپ رسیده :

 

به نظر می رسد آینده دنیای خانه های مسکونی را در ایران یافته ایم. ساختمان شریفی ها از بسیاری جهات با یک ساختمان معمولی تفاوت دارد و فهرست ویژگی های این اثر مدرن معماری به اتاق های متحرکش ختم نمی شود.

 

 

 

sharifi ha house iran 2

 

sharifi ha house iran

 

خانه شریفی‌ها یکی از آثار مهم معاصر ما به شمار می آید که توسط نسل جدید معماری ایران طراحی شده. اثری که با شهرتش بار دیگر نگاه‌ها را به معماری معطوف کرد. توجه به اقلیم، بستر و همچنین میراث معماری ایرانی می‌تواند نویدبخش تجربیات بومی‌تری در این زمینه باشد. علیرضا تغابنی با خانه چرخان (به جهت وجه رسانه‌ای این بنا) شناخته شد. امید است نمونه‌های موفق دیگری مبتنی بر راهکارهای بومی از او و هم نسلانش شاهد باشیم.

 

Sharifi ha House ground floor planطبقه همکف

 

 

 

Sharifi ha House first floor plan iran tehranطبقه اول

 

 

 

Sharifi ha House second floor plan iran tehranطبقه دوم

 

 

 

Sharifi ha House third floor plan iran tehranطبقه سوم

 

 

 

Sharifi ha House fourth floor planطبقه چهارم

 

 

 

Sharifi ha House first basement plan iran tehranطبقه اول زیر همکف

 

 

 

Sharifi ha House second basement plonطبقه دوم زیر همکف

 

 

 

Sharifi ha House long section iran tehran

 

Sharifi ha House cross section iran tehran

ارسال دیدگاه

لطفا برای ارسال دیدگاه ابتدا وارد سایت شوید